Wat is floorball?

Fast, fun, floorball

Floorball is één van de snelst groeiende sporten van Europa. Ontstaan in Scandinavië, is de sport nu hard bezig heel Europa te veroveren. Floorball is een snelle en dynamische teamsport die het midden houdt tussen ijshockey en zaalhockey.

De regels van floorball zijn vrij eenvoudig, daardoor kan iedereen al snel een aardig partijtje meespelen. De kunststof sticks, de lichte plastic gaten-bal en het ontbreken van de body-check maakt floorball een veilige sport. Het is niet toegestaan om de stick boven de heup uit te zwaaien. Spelers krijgen dus niet zo gauw een klap van de stick. De lichte plastic bal is ook niet echt gevaarlijk. Kortom: zware blessures komen vrijwel niet voor!

Floorball is een snelle en dynamische sport. De lichte plastic gatenbal gaat razendsnel over het veld. Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven.

Groeiende sport

Floorball is een vrij nieuwe sport, die erg populair is in landen als Finland, Noorwegen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. In Zweden is het inmiddels na voetbal de grootste sport van het land. Ook in Nederland maakt floorball een gigantische groei door. Het succes van de sport is onder andere te verklaren door de eenvoudige ‘up take‘, waarmee een beginner met een stick al vrij snel aardig en met plezier een balletje mee kan spelen. Verder blijft de sport populair vanwege de eindeloze mogelijkheden om te variëren in tactiek en techniek.

Unihockey vs Floorball

Unihockey is een variant van floorball. Bij unihockey bestaat een team uit 4 spelers (dames, heren of gemengd) en er wordt zonder keeper gespeeld. Het veld is ongeveer de helft kleiner en de regels zijn enigszins aangepast.

In Nederland speelt de jeugd van 7-9 jaar (E-pupillen) en 10-11 jaar (D-jeugd) de unihockeyvariant. Daarnaast bestaat er voor de senioren ook een unihockey mixed toernooi, waarbij er twee dames en twee heren tegelijkertijd staan opgesteld.

Zwitserse variant

Bij de Zwitserse variant zijn de basis-spelregels van floorball gewoon van kracht. Een team bestaat echter uit drie heren of dames en een keeper. Een veld is ongeveer de helft van een regulier floorballveld.

In Nederland wordt er bij de junioren van 12-13 jaar (C-jeugd) competitie gespeeld met de Zwitserse variant. Voor de senioren bestaat er geen nationale competitie voor deze floorball-variant.

Floorball bij UFC Utrecht

UFC Utrecht heeft voor elk wat wils. Onze jeugdafdeling biedt ruimte voor jeugd vanaf 7 tot en met 16 jaar. Onze enthousiaste jeugdtrainers bieden daarin trainingen afgestemd op de leeftijdscategorie. Zo wordt de jongste groep de sport spelenderwijs geleerd en zal de nadruk bij de oudsten liggen op tactiek- en techniekverbetering.

Leden vanaf 16 jaar zijn welkom bij de seniorenafdeling. Deze afdeling van de vereniging biedt trainingen en competitie aan op verschillende niveaus. Het eerste niveau is de recreantengroep voor beginners en recreanten die het leuk vinden om de basis van de sport te leren en lekker te ‘ballen’. Het volgende niveau is de gevorderdengroep, voor competitiespelers en gevorderden spelers.

Nederlandse bond (NeFUB)

UFC Utrecht is aangesloten bij de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond (NeFUB). De NeFUB richt zich op het organiseren van toernooien, competities en kampioenschappen, het stimuleren en organiseren van floorball verenigingen en het opzetten en ondersteunen van officiële Nederlandse teams. De NeFUB is in 1999 opgericht door vertegenwoordigers van een viertal Nederlandse floorballverenigingen. Voor meer informatie, ga naar de NeFUB-website.